Akár katasztrófa is lehetett volna a telematika nélkül

Hibajelzés- Miért érdemes komolyan venni?

Korábbi példáinkban bemutattuk, miben tud a segítségünkre lenni a Jaltest rendszere, főként ha időt és pénzt szeretnénk spórolni. Most megmutatjuk, mi az, amire érdemes nagyobb figyelmet fordítani a rendszer használata közben, hogy járműveink biztosan a legjobb formájukat hozzák. 

Egy Volvo 7900H típusú autóbusz kénytelen volt kiállni a forgalomból, miután az olajnyomás érték határérték alá került a jármű fordulatszámához viszonyítva. Ebből kifolyólag szivárgásra vonatkozó hiba jelentkezett. A rendszer javaslata alapján a buszt visszarendelték a műhelybe olajszivattyú ellenőrzésre, ahol átvizsgálták a Jaltest hibatárolójában rögzített adatokat három hónapos időintervallumban. A rendszer 22 alkalommal jelzett motorolajszint figyelmeztetést. A pontos hiba feltárásának időtartamát jelentősen lecsökkentette, hogy a telematikai egységben készült grafikonokon pontosan lekövethető volt, hogy mikor, hol és milyen használat közben generálódott a hibajelzés. A rendszer automatikus élőadat figyelése anomáliát jelzett, amely a motor fordulatszámát és az olajnyomás együttállását ellenőrizte.

Az eredmények alapján a szivattyú rendszert és a tömítéseket kellett cserélni, mert elkoptak a használat során. A javítási költség így is közel 1 millió forint volt, azonban a hibajelzések további figyelmen kívül hagyása a motor teljes meghibásodását eredményezte volna. A Jaltest rendszerrel jelentősen rövidebb idő alatt, pontosan meghatározható és kiküszöbölhető volt a hiba, míg a legrosszabb esetben tűz keletkezhetett volna a motortérben. A teljes motorblokk cseréje, a vészhelyzeti beavatkozás, az utasok kártérítése gyors becslések szerint megközelíthette volt a 8,5 millió forintos költséget is. Érdemes tehát a hibajelzéseknek alaposabban utána nézni, hiszen a rendszer minden segítséget megad ahhoz, hogy a járművekben már az előtt orvosolható legyen egy probléma, mielőtt valóban kárt tenne a járművünkben.