Sok turista nyaralását mentettük meg

Montenegrói élményutazás - a turista busz kálváriája

A Jaltest Telematika rendszere ötvözi a klasszikus flottakezelést és a javítás előkészítést jármű típustól és márkától függetlenül. Egy felületen láthatja buszait, teherautóit, pótkocsijait vagy akár mezőgazdasági és munkagépeit is. Segítségével a felhasználók azonnali és rendszeres visszajelzéseket kaphatnak járművek helyzetéről, fogyasztásáról, illetve elérhetőek a járművek vezérlőegységeiben tárolt hibák és élő adatok is. A rendszert előnyeit legjobban gyakorlati példákon keresztül lehet bemutatni, ebből hozunk most egyet.

Egyik partnerünk buszos élményutazásokkal foglalkozik, melynél mindig fontos, hogy a buszok megfelelő állapotban legyenek, hiszen hosszútávokat tesznek messze az azonnali segítség lehetőségétől. Az egyik távolsági busz Békéscsabáról tartott Montenegróba, amikora Jaltest Telematika rendszere riasztotta a cég flotta üzemeltetőjét egy hibáról a buszon. A jármű vezérlőjében keletkezett hibakód a retardernél olajnyomás problémára utalt. A nyomásérték túl alacsony volt, a hibakód alapján kevesebb mint 1 bar volt a rendszerben, miközben a terepviszonyok miatt a retarder 2000 Nm-es nyomatékot igényelt volna legalább 5 másodpercre. A Jaltest Telematika rendszerén keresztül a flotta üzemeltető távolról megvizsgálhatta a busz vezérlőegysége által tárolt adatokat, mely alapján azonnal látszott, hogy elfogyott az olaj. Ezt követően könnyedén talált olyan szervizt Szerbiában, ahol egy egyszerű feltöltéssel már mehetett is tovább zavartalanul a jármű. 

A Jaltest Telematika rendszer segítségével a partnerünk jelentős anyagi kiadásoktól menekült, hiszen egy ilyen probléma esetén sokszor elkerülhetetlen a kiszállásos szervizelés, helyszíni problémafeltárás, cserebusz igénylés, az utasok kártérítése és nem utolsó sorban a bosszús és mérges emberek megnyugtatása, melynek súlya ilyen helyzetben még a személyzet vállát nyomja.